Wat is ecstasy?

Ecstasy is de straatnaam voor de drug MDMA (3-4 methyleenedioxymethamfetamine); het is een drug met psychoactieve effecten waarvan drugverslaving voorkomt bij reguliere gebruikers. Ecstasy bezit een chemische structuur die vergelijkbaar is met de stimulerende amfetamine en psychedelische mescaline en heeft eigenschappen van beide. Ecstasy wordt gemaakt in laboratoria en is niet in de natuur te vinden. Er zijn verschillende chemicaliën nodig om ecstasy te produceren. De vier belangrijkste precursoren voor ecstasy zijn safrole, isosafrole, piperonal en 3, 4-methyleenedioxyphenyl-2-Propanone (PMK). Deze chemicaliën zijn in veel landen strak gereguleerd.

Ecstasy effecten

Ecstasy heeft een stimulerend en sensatie-veranderende effect wanneer ingenomen. Ecstasy heeft ook psychedelische effecten. Gebruikers melden vervormde visuele, auditieve en zintuiglijke percepties. Ze kunnen ook een toegenomen gevoel van intimiteit voelen met andere mensen, waaronder vreemden. Bovendien voelen gebruikers zich op ecstasy ‘high’ en ervaren nieuwe sensaties van de zintuigen. De eerste effecten van ecstasy zijn overvloedig zweten, kaak gebalde en slijpen van de tanden. Deze effecten worden vaak gevolgd door een sensatie van  “pinnen en naalden “, droogheid van de mond en onweerstaanbare drang om te bewegen, en/of wazig zicht. Tijdens zijn piek veroorzaken de effecten van ecstasy euforie en een toegenomen gevoel van energie en gebruikers melden ook verminderde angst. Ecstasy is vaak beschikbaar en wordt gebruikt tijdens dansfeestjes in bars, concerten en georganiseerde raves. Het misbruik van ecstasy maakt je in staat om te dansen of het uitvoeren van krachtige lichamelijke activiteit voor enkele uren. Dit verhoogt het risico op ernstige uitdroging en het hebben van gevaarlijke lichaam kern hypothermie die tot de dood leiden kan. Hoge doses ecstasy zorgt voor het over werken van de hersenen en het hart, waardoor epileptische aanvallen en hypertensie voorkomen. Psychologische symptomen, met inbegrip van depressie, verwarring, slapeloosheid en angst en paranoia, kan optreden als rest effect van ecstasy gebruik, en deze symptomen kunnen weken duren na het laatste druggebruik.

Is ecstasy verslavend?

In tegenstelling tot andere psychoactieve geneesmiddelen, wordt fysieke afhankelijkheid van ecstasy zelden gevormd. Gebruikers kunnen echter psychologisch afhankelijk worden van ecstasy. Voor meer informatie geeft https://www.connection-sggz.nl/ meer informatie over verslavingen.